ięso. W ostatnich latach, wraz z szerszym otwarciem się naszego społeczeństwa na świat i pochodzące z niego nowości, również i w Polsce pojawił się trend do sięgania po inne sposoby odżywiania.
Jednym z nich jest chociażby kuchnia wegańska. W skrócie mówiąc jest to korzystanie z kuchni, w której wyeliminowane całkowicie zostały produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym również takie jak chociażby jaja, mleko, masło, czy też miód. Przepisy wegańskie, podobnie zresztą jak przepisy wegetariańskie, korzystają za to z pełną mocą ze wszelkich produktów pochodzenia roślinnego. Osoby korzystające z takiej diety zachwalają smaczność posiłków, prostotę ich przygotowywania, a także lepsze samopoczucie, jakie przyniosła im zmiana sposobu odżywiania.
Makarony ryżowe sojowe czy z soczewicy
Makarony to produkty, które stosowane są na całym świecie. To, co jest w nich najlepsze, to niesamowita różnorodność. I tak na przykład tradycyjne polskie makarony to produkty pszenne z dodatkiem kurzych jajek. Makarony takie wykorzystują różne kuchni, w tym przepisy wegetariańskie. Makarony ryżowe, sojowe, czy z soczewicy to z kolei produkty, które wybiera kuchnia wegańska. Przepisy wegańskie opierają się bowiem tylko na tych składnikach, które mają pochodzenie roślinne. Każdy więc znajdzie makaron idealny dla siebie.
Kuchnia wegańska pozytywnie wpływa na zdrowie
Kuchnia wegańska pozytywnie wpływa na zdrowie. Spożywanie dużej ilości produktów roślinnych powoduje obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi, spadek ciśnienia krwi, ograniczenie ryzyka wystąpienia otyłości czy cukrzycy. Na przepisy wegańskie oraz przepisy wegetariańskie warto zwrócić uwagę nawet wtedy, kiedy spożywamy mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego, ponieważ dania kuchni wegańskiej mogą być świetnym urozmaiceniem codziennej diety. Warto zaznaczyć, że dieta wegańska nie ma złego wpływu na środowisko, jak o jest w przypadku diety opartej na produktach pochodzenia zwierzęcego.